THE MUSEUM OF EVERYTHING // KUNSTHAL ROTTERDAM
van 5 maart t/m 22 mei 2016

EVENEMENTEN

Het Symposium of Everything is nu afgelopen na een tour door Nederland, met gesprekken in de Kunsthal Rotterdam, de Hermitage, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum.

Op deze pagina zullen uiteindelijk films en transcripties van de evenementen te vinden zijn. Tot die tijd, klik op de onderstaande titels voor de onderwerpen en deelnemers.

Om op de hoogte te blijven van onze tentoonstellingen en activiteiten, klik HIER.

The Symposium of Everything

15 April 2016         Het Ziekenhuis als Kunststudio [Deel Eén]

De oorsprong van ziekenhuis-kunst en haar erfenis vandaag.

MET       James Brett [The Museum of Everything]
          Hans Looijen [Hey Dolyhus Museum]
          Thomas Röske [Prinzhorn Collection]
WAAR      Hermitage Museum [KAART]
          Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam, Netherlands

16 + 17 April 2016    The Weekend of Everything

WANNEER   11.45 – 12.45
WAT       De Visionaire Vonken van Hans Prinzhorn
          De psychiater die de kunst revolutioneerde.
MET       James Brett [The Museum of Everything]
          Thomas Röske [Prinzhorn Collection]
WAAR      Kunsthal Rotterdam [KAART]
          Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Netherlands

WANNEER   13.00 – 15.00
WAT       Kunstenaar Gesprekken: Ik Ben Iemand!
          Informele gesprekken met kunstenaars en hun voorstanders.           
MET       Ion Bîrlǎdeanu [artist]
          Sophie Bourbonnais [La Fabuloserie]
          James Brett [The Museum of Everything]
          Deborah Couette [La Fabuloserie]
          Francis Marshall [artist]
          Robert Mitchell [artist]
          Dan Popescu [H’Art Gallery]
          Omara [artist]
          André Robillard [artist]
          Johnson Weree [artist]
WAAR      Kunsthal Rotterdam [KAART]
          Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Netherlands

WANNEER   15.00 – 17.00
WAT       Screening: Paradijs Glaswater
          Documentaire over kunstenaar Marianne Schipaanboord.           
MET       James Brett [The Museum of Everything]
          Iris de Maaker [Atelier de Kaai]
          Hetty Schaart [Atelier de Kaai]
          Fifi Visser [filmmaker]
WAAR      Kunsthal Rotterdam [KAART]
          Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Netherlands

WANNEER   11.00 – 17.00
WAT       Screening: De Films van Everything
          Een selectie van films samengesteld door The Museum of Everything.
WAAR      Kunsthal Rotterdam [KAART]
          Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Netherlands

6 May 2016            Creatieve Vulkanen van de Siciliaanse Eilanden

Een geïllustreerde discussie door twee baanbrekende curatoren van niet-academische kunst over een paar van de ongelooflijke ontdekkingen op Sicilië.

In heel Italië, en vooral in Sicilië, is er een vastgestelde geschiedenis van mensen die kunst maken – niet omdat ze opgeleid zijn om het te doen, maar omdat ze gedwongen worden om het te doen. Hun werken zijn documenten over hun bestaan, intentieverklaringen. Misschien is het de aard van Sicilië, een onafhankelijke eiland met eeuwenlange buitenlandse invloeden, die zo veel verbazingwekkende kunstenaars heeft bevorderd.
Toch zijn de twee mensen die met name verantwoordelijk zijn voor het ontdekken van deze kunstenaars Eva di Stefano en Domenico Amoroso.
Stefano is een formeel opgeleide academicus, een professor kunstgeschiedenis die in heel Italië heeft gedoceerd. Maar haar ongebreidelde passie is de niet-professionele wereld en om deze te bestuderen en te bevorderen heeft ze het Observatorium van Outsider Art opgericht. Als een instinctieve activist brengt ze mensen van over de hele wereld mee om de visuele briljantheid die in Sicilië schuilt te ontdekken.

Amoroso is een liefhebber, de uitbundige voormalig directeur van het Museo Civice di Caltagirone , waar hij permanent veel van zijn lokale ontdekkingen getoond heeft. Amoroso is iemand voor wie de bevordering van en betrokkenheid bij niet-academische kunst een passie is, ondanks het feit dat zijn oorspronkelijke opleiding in de architectuur is.

Samen zullen deze twee legendes van het Siciliaanse outsiderdom een overzicht van historische en hedendaagse praktijken geven op basis van hun eigen ervaringen, en met speciale aandacht voor de kunstenaars in The Museum of Everything show.

MET       Domenico Amoroso [Musei Civici di Caltagirone]
          Brett [The Museum of Everything]
          Eva di Stefano [Osservatorio Outsider Art]
WAAR      Kunsthal Rotterdam [KAART]
          Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Netherlands

6 Mei 2016            Het Ziekenhuis als Kunstatelier [Deel Twee]

Het Van Gogh Museum bespreekt het effect van hospitalisering op kunstenaars.

Vincent van Gogh was een van de belangrijkste kunstenaars uit de geschiedenis die ervoer hoe het was om in een psychiatrisch ziekenhuis te leven en werken. De kunstgeschiedenis houdt zich echter vaker met individuele diagnoses bezig dan met de vraag of veranderde persoonlijke omstandigheden tot een verandering in de kwaliteit van het kunstwerk zelf geleid hebben.

Yayoi Kusama woont vrijwillig in een psychiatrische inrichting, maar ze is ook een van ‘s werelds krachtigste en productiefste vrouwelijke hedendaagse kunstenaars. Misschien illustreert haar voorbeeld hoe kunst het ziekenhuis moet de-stigmatiseren en het opnieuw moet classificeren als een unieke vorm van het atelier: een rustige en veilige omgeving voor onbeperkte creatieve uitingen en een herontdekking van het artistieke proces.

Tijdens het gesprek zullen deze ideeën worden onderzocht aan de hand van kunstenaars die tijd in zorginstellingen hebben doorgebracht, zoals Ernst Josephson, Edward Munch en Louis Wain, en deze zullen worden vergeleken met klassieke art brut kunstenaars wier praktijken binnen een ziekenhuisomgeving onstaan zijn – zoals Aloïse Corbaz, Adolf Wolfli en Carlo Zinelli.

Het gesprek is bedoeld om aan de hand van dit brede overzicht Van Gogh en andere kunstenaars van de mythen van waanzin te bevrijden en om betere en meer creatieve verbindingen te maken tussen zijn werk en de kunstenaars van The Museum of Everything.

MET       James Brett [The Museum of Everything]
          Charlotte Laubard [Head]
          Laura Prins [Van Gogh Museum]
WAAR      Van Gogh Museum [KAART]
          Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam, Netherlands

8 Mei 2016            De Waanzin van Koning George Ohr

De 19e eeuwse baanbrekende kunst-potter is weer tot leven gebracht in een geïllustreerd en informeel gesprek met Amerika’s meest vooraanstaande Ohr expert.

In de late 19e eeuw in Mississippi, Amerika, begon een zeer ongewone man op lokale “county” beurzen te bezoeken. Hij had bizarre puntige kapsels en een gigantische krullende snor. Zijn naam wasGeorge Ohr en hij noemde zichzelf een kunst pottenbakker.

Ohr werd uiteindelijk een van de meest gevierde figuren van de Amerikaanse keramieken beeldhouwkunst – door kunstenaars als Jasper Johns verzameld en in belangrijke tentoonstellingen zoals Carnegie International opgenomen. Maar in de vroege jaren 1900 kon Ohr van de verkoop van zijn modder baby’s amper leven. Zij – en hij – werden gezien als te vreemd en non-conformistisch, en de man was nauwelijks in staat om te overleven.

Hoewel Ohr’s werk abstractie voorafging en in veel opzichten anticipeerde, stierf hij zonder erkenning – totdat zijn werk in de jaren ‘60 in de familie garage herontdekt werd. Tegenwoordig krijgt hij steeds meer erkenning in de hedendaagse kunstwereld en deelt zelfs het door Frank Gehry ontworpen museum in Biloxi met Georgia O’Keeffe.

David Rago van Rago Auctions zal over Ohr en zijn legende spreken, hoe hij zijn ongelooflijke potten en nog veel meer bedachte en creëerde. Een kabinet ontworpen door The Museum of Everything op basis van Ohr’s originele atelier zal zijn toespraak toelichten. De installatie bestaat uit meer dan 50 originele werken van Ohr, met hun ongelooflijke glazuren en mysterieuze vouwende vormen.

MET       James Brett [The Museum of Everything]
          David Rago [Rago Auctions]
WAAR      Kunsthal Rotterdam [KAART]
          Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Netherlands

14 Mei 2016           Een Gedeeltelijke Geschiedenis van Schijnbare Waanzin

Een informele discussie over de evolutie van informele kunst-productie in Nederland van twee kanten van het academisch spectrum.

De Museum of Everything oprichter, James Brett, zal samen met kunsthistoricus Professor Jos ten Berge van de Universiteit van Amsterdam de geschiedenis van het zogenaamde outsiderdom in Nederland bespreken en waarom het, tot voor kort, vrijwel onbekend was bij het brede Nederlandse publiek.
Deze twee personen met zeer verschillende kunsthistorische achtergronden zullen samenkomen om het verhaal te vertellen van wanneer en hoe niet-academische kunst-productie in Nederland onstond. Tijdens het informele gesprek zullen ze een aantal fundamentele vragen stellen en beantwoorden, zoals:

– wie waren de eerste kunstenaars en wanneer werden ze herkend?
– wat waren de eerste collecties en openbare tentoonstellingen?
– in hoeverre inspireerde het de kunstenaars van de Cobra-beweging??
– waarom was het minder geaccepteerd in Nederland dan in Europa?

Samen zullen ze proberen om een nieuw argument te formuleren voor de erkenning van outsider art in de 21e eeuw en om een kader te definiëren om musea en andere kunstorganisaties in staat te stellen om dit alternatieve materiaal in het hedendaagse historische canon op te nemen.

MET       Jos ten Berge [Collectie de Stadshof]
          James Brett [The Museum of Everything]
WAAR      Kunsthal Rotterdam [KAART]
          Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Netherlands

15 Mei 2016           De Vernietiging van het Getto

Het verhaal van uitsluiting in de kunst en waarom segregatie niet langer een optie is.

Op een gegeven moment, in elke westerse cultuur, werd een onderscheid gemaakt tussen “high brow” en “low brow”. “High brow” was kunst: in opdracht gemaakt, gevierd en gecommercialiseerd. “Low brow” was gewoon iets anders.
Tegenwoordig wordt dit iets anders steeds meer geaccepteerd als net zo creatief, esthetisch en rijk als mainstream kunst. Waarom blijft het dan voornamelijk onderbelicht?
HET EINDE VAN HET GETTO? brengt vier deskundige panelleden met radicaal verschillende werkwijzen samen om te bespreken wat volgens hen kunst is en waarom de meeste musea terugvallen op de beperkte definitie.
James Brett is een multidisciplinair beoefenaar, met een achtergrond in film, design en architectuur. Hij is de oprichter en creatief directeur van The Museum of Everything waarvan nu een tentoonstelling, The Kunsthal of Everything, te zien is in de Kunsthal Rotterdam tot en met zondag 22 mei 2016.
Sarah Lombardi is curator, schrijfster en kunsthistorica, die onlangs directeur werd van de prestigieuze Collection de l’Art Brut in Lausanne, opgericht door kunstenaar Jean Dubuffet. Hun jubileumtentoonstelling is Aux Origines de la Collection, te zien tot en met 28 augustus 2016.

Jean Hubert Martin is een bekende museumdirecteur, curator en kunstprovocateur, wiens baanbrekende tentoonstelling Magiciens de la Terre een weg baande voor de integratie van alternatieve kunstmakers. Zijn huidige installatie, Caramboulages is in het Grand Palais tot 4 juli 2016 te zien.

Beatrix Ruf is een hedendaagse kunst curator en een van de toonaangevende stemmen binnen de internationale en niet-westerse kunst. Ze was de directeur van de Kunsthalle Zürich en is de huidige directeur van het Stedelijk Museum.

MET       James Brett [The Museum of Everything]
          Jean-Hubert Martin [Grand Palais]
          Beatrix Ruf [Stedelijk Museum]
          Sarah Lombardi [Collection de l’Art Brut]
WAAR      Stedelijk Museum [KAART]
          Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam, Netherlands


 

WAAR Kunsthal Rotterdam [KAART]
Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam
WANNEER van 5 maart t/m 22 mei 2016
10:00-17:00 dinsdag tot zaterdag
(11:00-17:00 zondag, maandag, gesloten)
HOE Trams: 7, 8, 20, 25
Metro: Eendrachtsplein, Leuvehaven
WAAROM www.kunsthal.nl
klik HIER voor onze website
+
klik HIER voor nieuwsbrief
klik HIER om ons te e-mailen

klik HIER voor Instagram
klik HIER voor Facebook
klik HIER voor Twitter